O klubu

Želimo napraviti nešto više od našeg hobija.
Ne zadovoljavamo se samo posjedovanjem oldtimera i katkada zajedničkom vožnjom.


Naša Nastojanja su usmjerena u prepoznavanju našeg hobija od strane naše društvene zajednice i mnogo šire, pokazujući svijetu naše tehničko i kulturno naslijeđe u automobilizmu.

Zbog toga nastojimo da svi automobili koji imaju tehničku i povijesnu vrijednost ostanu u Hrvatskoj.

Što znači zadržati, obnoviti i održavati i ako je moguće brojno povećati. Mi održavamo klupske večeri, sastanke na kojima možemo čuti različita iskustva ili pogledati filmove o pojedinačnim susretima i povijesti razvoja.

Također održavamo susrete i internacionalne rally-e prema pravilima FIVA i Hrvatskog Oldtimer Saveza, koji dobivaju sve veću popularnost.

Možemo odgovoriti na bilo koja pitanja automobilske prošlosti i za mnoge nestale auto marke.

Posjedujemo obilje podataka iz naših privatnih arhiva koje su brižno dopunjavane tijekom preko trideset godina, tako da možemo doprinijeti saznanjima svih zainteresiranih za povijesti automobilske kulture.

Vjerujemo da je Hrvatska u automobilističkoj povijesti išla u korak sa svijetom i da je dala svoj tehnički doprinos što dokazuje i dolazak prvog automobila u lijepu našu, već 1898. godine kada je grof Marko Bombelles dovezao prvi automobil marke Benz u kuriju Opeka, u Vinici pored Varaždina.

Splitska automobilistička povijest je također išla u korak sa svijetom i ostatkom Hrvatske, no sa malim odmakom zbog tadašnjih specifičnosti cestovne izoliranosti Dalmacije. Uz sve onovremene poteškoće Split je već davne 1911. imao svoj prvi automobilistički klub, na što smo veoma ponosni...

                                                                                             

Kratka povijest nastanka prvog Oldtimer kluba
na prostoru Hrvatske i ex Jugoslavije, može se kazati
da je prvo osnovani klub pod nazivom MG Car Club Dalmatia Centre, tijekom godina evoluirao iz kluba specijaliziranog za samo jednu marku MG automobila u Oldtimer klub koji okuplja i druge marke, gdje opet prevladavaju sportski automobili sa znatnim udjelom MG marke.

Mnoštvo sportskih i MG automobila u gradu pod Marjanom nije slučajnost ako se prisjetimo da je Split naj sportskiji grad u Hrvatskoj pa i šire i uzmemo li u obzir klimatske uvjete za vožnju kabrioleta.


Kontinuitet okupljanja uz sport i sportske automobile je
neosporan od prve inicijative za okupljanjem potaknute od

strane nekoliko entuzijasta na čelu sa Slobodanom Jelićem koji je več tada posjedovao tri MG automobila, dok ih je u Splitu i bližoj okolici bilo još petnaest, što datira u 1977. godinu.

Ubrzo nakon toga, kroz odlaske na zajedničke izlete i intenzivno druženje, već 1979. godine uslijedila je osnivačka skupština i međunarodna registracija pri centralnom stožeru svih MG klubova u Abingdonu, Engleska, gdje je bilo sjedište tvornice MG automobila.

Taj entuzijazam je rezultirao izdavanjem prve brošure 1979. godine pod nazivom " MG Bulletin " sa sadržajem o aktivnostima članova kluba, povijesti marke, iskustva i savjeti kao i događanja na svjetskoj sceni oko MG automobila.

Poštujući kronologiju, treba istaknuti da je MG Car Club Dalmatia Centre ujedno i prvi Oldtimer klub osnovan u bivšoj državi jer je u svom sastavu okupljao automobile starije od trideset godina te kao takav bio jedini međunarodno priznati klub van sustava tadašnjih Auto Moto Društava
 
Krajem osamdesetih prošlog stoljeća raste interes za okupljanjima u Oldtimer klubove slijedeći primjer MG Car Cluba Dalmatia Centre iz Splita.

Kontinuitet se nastavlja kroz djelovanje određenog broja istih entuzijasta i nakon međunarodnog priznavanja republike Hrvatske kroz preregistraciju i preimenovanje u Klub Klasičnih Automobila, dok konačno sadašnji naziv Splitski Oldtimer Auto Klub nastaje nakon odvajanja dijela članstva i osnutka još jednoga kluba.

Zadnjih godina u cijeloj Hrvatskoj je uslijedila davna tradicija MG Car Cluba Dalmatia Centre u praćenju svjetskih trendova i aktivnosti. Splitski Oldtimer Auto Klub, kao istinski sljednik MG Car Cluba Dalmatia Centre, nastavlja kontinuitet proteklih preko trideset godina nastavljajući sa realizacijom brojnih regionalnih, nacionalnih i međunarodnih rally-a, natjecanja, okupljanja isusreta. 

Svrha našeg zajedničkog okupljanja i rada je značajnija afirmacija automobilske kulture i očuvanja fundusa tehničke ostavštine, ujedno Splitski Oldtimer Auto Klub kroz organizaciju i učešće u mnoštvu međunarodnih rally natjecanja i susreta promovira duh našeg kluba, grada Splita, Dalmacije i Hrvatske u cjelini.

Ako i Vi želite s nama u društvu razgovarati o "PRONALASKU STOLJEĆA" možete se javiti na adresu:
Matoševa 48, 21000 Split - Hrvatska

Predsjednik: Slobodan Jelić,   e-mail: projektbiro@st.t-com.hr  , mob.: +385 98 264 853

Tajnik: Jurica Mandić,   e.mail: jmandic@yahoo.com  , mob.: +385 98 998 69 22

web-mail: contact@lulu.hr

               splitskioldtimerautoklub@gmail.com